Over Anke Minnee

Ik geniet van de verhalen van de bruidsparen

“Mevrouw, bent u echt geen vriendin van het bruidspaar?” Heel vaak wordt deze vraag aan mij gesteld na afloop van een trouwceremonie. En dan weet ik, dat het bruidspaar heeft gekregen wat ze wilden.

Toen ik in juli 1991 de advertentie zag: “Trouwambtenaren gezocht” wist ik: Dát is op mijn lijf geschreven en sinds 1 september van dat jaar ben ik benoemd als BABS in Katwijk (en kan ik dus ook in heel Nederland voor één dag benoemd worden). Wat een heerlijke baan! Ik geniet van de verhalen van de bruidsparen, hoe ze elkaar ontmoet hebben, waarom ze zo zeker weten, dat ze samen oud zullen worden. Ik zie hoe ze met elkaar omgaan als ik bij hen thuis ben: De ene keer weet de a.s. bruidegom nog niet de kopjes te vinden in hun nieuwe huis, de andere keer heb ik een gesprekje met de kinderen van het bruidspaar (natuurlijk hebben we papa en mama even naar boven gestuurd, het blijft voor hen een verrassing wat de kinderen mij vertellen…).

Op vragen als: “Mag mijn nichtje een liefdesliedje voor ons zingen” of “We willen graag, dat onze hond de trouwringen brengt”, is mijn antwoord: “Natuurlijk, bien sûr, selbstverständlich, of course”!

Meerdere talen

Mijn grote kracht is, dat ik sinds mijn twintigste lerares Frans ben. Duits en Engels spreek ik ook goed. Regelmatig sluit ik in het buitenland twee- en drietalige huwelijken, omdat bruidsparen graag willen dat iedereen hun verhaal kan horen. We noemen dat het “ceremoniële of emotionele” huwelijk. Wanneer je bijvoorbeeld officieel in Frankrijk wilt trouwen, wordt de Code civil opgelezen, het bruidspaar zegt “Oui”, de handtekeningen worden gezet et c’est tout! Voor je het weet sta je weer buiten.

Hoe bijzonder is het, wanneer iedereen in zijn eigen taal wordt toegesproken. En dat je met elkaar kunt lachen en huilen en de liefde kunt vieren!

Dus voor een internationaal tintje aan je huwelijksceremonie ben je bij mij aan het juiste adres!

Renewing the vows

Een herbevestiging van je liefde (renewing the vows) is een mooie gelegenheid om na 5, 10, 25 of … jaar elkaar opnieuw te vertellen hoeveel je om elkaar geeft. Misschien wil je je partner verrassen met een speciale ceremonie in jullie achtertuin of aan het strand? In Nederland of het buitenland? Deze keer in het bijzijn van jullie (klein)kinderen? Graag denk ik met jullie mee.

Niets mooiers dan de liefde tussen twee mensen te laten zien aan familie en vrienden!

Benieuwd naar mijn werkwijze?

Bekijk hier